13 Haziran 2017 Salı

BORSA PARADOKSU-SONUÇ

Ezeber Bozan Sonuçlar


Sonuç: Ben etkin piyasa tezinin savunucusuyum. Benim gibi birçok iktisatçının etkinliğe inanmasının birden fazla nedeni vardır. 
  1. Yatırımın başarısı geleceği önceden öngörme yeteneğine bağlı bir kumardır.
  2. Yatırım oyunu sevişmeye benzer. Vazgeçilmeyecek kadar eğlencelidir. 
  3. Piyasa'nın bizleri haklı çıkardığını görmek müthiş bir duygudur. 
  4. İnsanlar büyük işler yaptıkları zaman böbürlense de, büyük işler çoğunlukla büyük tasarımdan çok ŞANS eseri ortaya çıkar.
  5. Piyasa’dan para kazanmak zor değildir. Kaçınılması zor olan şey, paramızı çabuk zengin olma umuduyla, kısa dönemli spekülatif işlemlere yatırmaktır- Rezil İnsan
Sıfır olasılık hayaldir. Bu durum hayal edildiği kadardır. Sıfır doğru oluşturmak sonsuzluk demektir. Bizler olasılıklar arasında sonsuz yaşama potansiyeliyle dolu varlıklarız.Tüm araştırma ve deneyimlerimizin iki zıt kutupta oluştuğunu bilmekteyim: planlı determinist ve düzenli sistemler. Bunların ise "düzensiz" ve "tahmin edilemez" sistemlerin rastgele dünyası arasında gidip geldiğini çok iyi bilmekteyim. 

  • İlk olarak, piyasaların yeni bilgiyi hızla ve çoğu kez doğru yansıtan olağanüstü başarılı araçlar olduğunu düşünmekteyim. 
  • İkinci olarak, piyasaların hisse senedi fiyatlarını, kazanç ve kâr payı gibi esaslarla açıklanmayacak kadar büyük bir volatilite gösterdiğinde bile etkin olduğunu düşünmekteyim. 
  • Son olarak, finans piyasalarında yatırımcıların ortalamanın üzerinde risk almadan, ortalamanın üzerinde getiriler elde etmelerine izin vermedikleri için etkin olduğuna inanmaktayım.
Yatırımın getirileri, değişen derecede, gelecekteki olaylara bağımlıdır. Yatırımın büyüsü de buradadır. Yatırımcılar tarafından (herkesçe) bilinen bu ders, her zaman gözden kaçabilir...!