13 Haziran 2017 Salı

BORSA PARADOKSU-2

Borsa deneylerinden elde edilen sonuçlara göre:
  1. Teknik analiz yıldız falına benzer, ancak onun kadar bilimseldir.
  2. Teknik analiz programlarının sınavı geçtiği söylenemez . Teknik yöntemler, yararlı yatırım taktikleri/stratejileri oluşturmakla elde edilemez.
  3. Teknik analizciler, müşterilerinin yat edinmelerini değil, broker'lara yat aldıracak alım-satım işlemlerinin üretilmesine yardımcı olur. Halk bu tuzaklara düştüğü sürece, teknik analistler de revaçta olmayı sürdürürler.
  4. Grafik okumak ile finans piyasalarından anormal kâr elde edilemez. Romalı kahinler gibi, graf okumakla piyasaları alt edilemez.
  5. Grafikçilerin aradığı trendler, röntgen filimleri üzerindeki X-ray ışınlarını gözlemleyen cerrahın gözüyle bakmaya benzer.
  6. Grafikçilerin yaratmış oldukları tekniklere/yöntemlere hiçbir entellektüel sempati duyulmaz.
  7. Borsanın temelinde mantık vardır. 
  8. Grafik okumak ve istatistiksel ilişkiler kurarak yatırımcıların başarılı olması beklenmemelidir.
  9. Piyasadan çok ender olarak görülen anormal getirilerin piyasaların etkin olmamasından mı, yoksa risk ölçüm yetersizliğinden mi kaynaklandığını bilmek olanaksızdır.
  10. Borsa'da rastgele yazı-tura ile oluşturulan bir hisse portföyünün getirisi, yatırım profesyonellerin seçtiği bir hisse portföyü kadar iyi sonuç elde eder.
  11. Yatırımın başarısı, geleceği önceden görme yeteneğine bağlı bir kumardır. Borsayı yenme başarısı, kumarhanede blackjack oynayıp krupiyeyi yenme başarısı kadardır.
  12. Teknik öğreti geçici bir hevesdir.
Sonuç: Temel ve Teknikçilerin, borsada (finans piyasalarında) gerçek değer arayışı bir serabın peşinde koşmakla ayni şeydir.